Ponieważ nasz zakwas gryczany na żurek okazał się przedświątecznym hitem, trafia do naszej regularnej oferty. Pytajcie o niego w „naszych sklepach” (lista w zakładce powyżej), wpadajcie też po żur do Manufaktury! Nic tak nie pasuje do chleba na zakwasie jak talerz pożywnej zupy 🙂
Alternatywa dla osób na diecie, lubiących tradycyjne smaki. Pachnący czosnkiem i ziołami nasz zakwas na żurek powstaje na bazie ekologicznej mąki gryczanej z pełnego przemiału i szczepów bakterii probiotycznych zakwasu chlebowego z naszej piekarni. Jest „żywy”, niepasteryzowany, lekkostrawny. Wystarczy słoiczek wlać do około 2,5 – 3 l wywaru warzywnego, można podawać z ziemniakami, jajkiem lub ja ktoś lubi, np. wędzoną wędliną i zagotować. Delikatniejsza w smaku niż żurek żytni, gorąca zupa, zadowoli smakiem najwybredniejsze podniebienia.
Skład:
– mąka gryczana ekologiczna
– woda
– ziele angielskie
– liść laurowy
– czosnek
– majeranek
– lubczyk
– sól