Cukrzyca i celiakia to choroby, które wymagają szczególnego przestrzegania zasad rygorystycznej diety. Osoby dotknięte tymi schorzeniami najczęściej zmuszone są do stosowania diety bezglutenowej, która zalecana jest dla pacjentów z wieloma różnymi jednostkami chorobowymi. Dlaczego warto stawiać na wysokiej jakości pieczywo dla diabetyków? Czym charakteryzuje się chleb dla cukrzyków?
Dieta bezglutenowa a cukrzyca
Połączenie gluten a cukrzyca znane jest wszystkim osobom, które zmagają się zarówno z cukrzycą typu 1, jak i typu 2. Gluten to białko, które występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Oznacza to, że większość produktów na rynku, które dostępne są w sklepach, nie nadaje się do spożycia dla cukrzyków, gdyż cechują się najczęściej wysokim indeksem glikemicznym, który niewskazany jest w przypadku cukrzycy. Chleb dla diabetyków cechuje się brakiem zawartości tego niekorzystnego dla chorych białka, dlatego w celu zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia na jego zakup decyduje się coraz więcej świadomych osób. Dieta bezglutenowa charakteryzuje się eliminacją produktów przetworzonych oraz takich, które są bogate w pszenicę i proste cukry, jak słodycze. Jaka mąka dla diabetyków do produkcji pieczywa będzie więc najlepszym rozwiązaniem? W zamian proponuje się spożycie węglowodanów naturalnie nieglutenowych. Mąka dla cukrzyków dostępna jest w różnych wariantach, co pozwala na stworzenie takich produktów, jak chleb z siemieniem lnianym, chleb z ciecierzycy, chleb z mąki razowej, oraz chleby pełnoziarniste. Diabetycy nie muszą więc rezygnować z przyjmowania wyrobów piekarniczych.
Cukrzyca typu I i II a produkty bez zawartości glutenu
W przypadku cukrzycy typu 1 mówimy o upośledzeniu wydzielania insuliny, które ma podłoże immunologiczne. Diagnozowana jest najczęściej wśród dzieci oraz młodych osób. W tym przypadku sposobem leczenia jest podawanie insuliny, stosowanie leków oraz odpowiedniej diety. W przypadku osób z cukrzycą typu 2 mówimy o zbyt wysokim poziomie glukozy we krwi związanej z insulinoodpornością. W przypadku tego typu cukrzycy dąży się do obniżenia poziomu glukozy oraz utrzymywania jej na odpowiednim poziomie. W tym procesie ważna jest odpowiednia dieta. O popularności związku diet eliminacyjnych z cukrzycą świadczy popularność wyszukiwania frazy ”dieta bezglutenowa a cukrzyca typu 2”. Warto zaznaczyć, że trzymanie się rygorystycznych zasad diety, czyli postawienie na wysokiej jakości pieczywo na diecie bezglutenowej, a także rezygnacja z niekorzystnych węglowodanów, może zmniejszyć skoki cukru. Sprawdźmy jakie właściwości kryje w sobie chleb bezglutenowy. Indeks glikemiczny chleba bezglutenowego białego o niskim IG to 53%, w przypadku chleba bezglutenowego wzbogaconego o błonnik, dodatek skrobi pszennej bezglutenowej oraz łuski sojowe mówimy o IG na poziomie około 69%.
Dieta bezglutenowe przy celiakii i cukrzycy?
Dieta bezglutenowa to dieta lecznicza w przypadku schorzenia, jakim jest celiakia. Alergia na gluten powoduje liczne objawy somatyczne jak bóle brzucha, wzdęcia oraz nudności. W przypadku osób z cukrzycą typu 1 bardzo często zauważa się podwyższone ryzyko celiakii, czyli alergii pokarmowej na gluten. Z kolei w przypadku osób na diecie bezglutenowej, które nie uprawiają sportu, ani nie stosują produktów bogatych w tłuszcz i cukier, może rozwinąć się cukrzyca typu 2. Nietolerancja glutenu a cukrzyca ma więc ze sobą wiele wspólnego. W przypadku diety cukrzycowej ilość energii powinna być dopasowana do wagi, wieku oraz poziomu aktywności człowieka w ciągu dnia. Około 50% powinno pochodzić z węglowodanów, natomiast 20% z białka, a pozostała wartość z tłuszczów. Przyjmowane węglowodany powinny mieć złożony charakter jak pieczywo z pełnego przemiału. W przypadku cukrzyków zalecane są także chleby z dodatkiem beta-glukanu (dla osób, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę i odpowiedni poziom cukru) oraz pieczywo z ryżu brązowego. Dieta bezglutenowa w cukrzycy nie musi oznaczać wyrzeczeń. Wystarczy kierować się tymi produktami, które mają niski indeks glikemiczny.
Jakie cechy ma pieczywo w diecie dla diabetyków?
Pieczywo dla cukrzyków wytwarzane jest ze składników bezglutenowych. W przypadku cukrzycy wśród produktów, z których wytwarzane jest pieczywo, wymienić można mąkę:
- z pełnego przemiału
- z dodatkiem beta-glukanu
- z błonnikiem owsiany
- z siemienia lnianego
- z ciecierzycy
Produkty dla cukrzyków powinny mieć niski indeks glikemiczny oraz nie powinny mieć w składzie glutenu. Kierowanie się tą zasadą pozwoli na poprawę samopoczucia oraz zmniejszenie skoków cukru.
Pieczywo bez zawartości glutenu dla diabetyków w naszej piekarni
Nasza piekarnia prowadzi sprzedaż wysyłkową pieczywa dla diabetyków na całą Polskę. Pieczywo, które oferujemy, bardzo dobrze się mrozi, a więc możliwe jest stworzenie nieco większych zapasów, które nie stracą swoich właściwości w wyniku procesu mrożenia. Oferujemy pieczywo z mąki gryczanej, pieczywo z siemieniem lnianym, pieczywo z mąki razowej oraz wytrawne chleby bezglutenowe, które zaspokoją wymagania nawet najbardziej wymagających diabetyków oraz osób dotkniętych celiakią. Ogromnym zainteresowaniem wśród naszych produktów cieszy się chleb gryczany oraz chleb gryczany z jagłą. Nietolerancja glutenu lub choroby, które sprawiają, że konieczna jest jego eliminacja, nie musi oznaczać wyrzeczeń. Staramy się wytwarzać nasze pieczywo z prawdziwą pasją i zaangażowaniem, wysyłając nasze produkty w różne zakątki Polski, gdzie dostęp do wysokiej jakości pieczywa bezglutenowego jest utrudniony. Do każdego zamówienia podchodzimy niezwykle indywidualnie, biorąc pod uwagę prośby naszych Klientów. Nasze pieczywo nie ma w sobie spulchniaczy ani sztucznych konserwantów. Od początku naszej działalności kierujemy się zasadą tworzenia pieczywa na naturalnym zakwasie i ściśle trzymamy się tej zasady. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.