W przypadku nietolerancji pokarmowych bardzo ważne jest wprowadzenie odpowiedniej diety, dzięki której nasze samopoczucie się poprawi, a my będziemy mieli szansę poprawić wyniki badań. Nietolerancje pokarmowe związane są najczęściej z koniecznością jedzenia pieczywa bezglutenowego. Mało kto jednak wie, że Manufaktura Chleba wypieka chleby bez zawartości drożdży i mleka, na naturalnym zakwasie. Fakt ten sprawia, że po chleb bez drożdży sięgają osoby dotknięte celiakią, a także uczuleniem na laktozę.
Chleb bez drożdży i mleka
Chleb bezglutenowy bez drożdży powstaje dzięki zawartości naturalnego zakwasu. Wszystko to sprawia, że gotowy wypiek staje się chrupiący, aromatyczny i gotowy do spożycia. Cała magia w tym przypadku tkwi w zakwasie będącym połączeniem mąki i wody. Mieszanka ta w odpowiedniej temperaturze zaczyna proces fermentacji. Pieczywo bezglutenowe bez drożdży produkowane jest w wielu rodzajów mąk dostosowanych do indywidualnych potrzeb osób z nietolerancjami. Wśród mąk wymienić można tutaj mąkę owsianą, mąkę ryżową, a także szereg innych rodzajów. Jeżeli dana osoba dotknięta jest problemem nietolerancji pokarmowych i zmuszona do stosowania diety bez drożdży, z pewnością zakwas będzie prawdziwym sprzymierzeńcem.
Bułki bezglutenowe bez drożdży i jajek
Celiakia to nietolerancja glutenu, która powoduje, iż brzuch człowieka staje się wzdęty i bolesny. Chleb bez drożdży i bez zawartości mąk zawierających nietolerowane przez nasz organizm białko z pewnością pomoże w walce z tą przypadłością. Warto zaznaczyć, że w ofercie Manufaktury Chleba oprócz propozycji, jaką jest chlebek bez drożdży, zamówić można także bułki bezglutenowe bez drożdży, które wręcz uwielbiają fani takich wypieków. Bułki bezglutenowe bez drożdży i jajek.
Chleb bez drożdży i mleka na uczulenie na laktozę
Czy pieczywo bez drożdży smakuje tak samo, jak takie, które wypiekane jest z ich użyciem? Można pokusić się wręcz o stwierdzenie, iż smakuje znacznie lepiej, gdyż naturalny zakwas podkręca aromat pieczywa i doskonale wpisuje się w potrzeby klientów. Co ciekawe, uczulenie na laktozę dotyka coraz szersze grono osób, nie tylko dzieci. Fakt ten sprawia, iż coraz większa liczba rodziców podaje swoim dzieciom chleb bezglutenowy bez drożdży. Sklep Manufaktura Chleba oferuje chleby różnego rodzaju, które zaspokoją wymagania nawet najbardziej wymagających podniebień. Chleb bezglutenowy bez drożdży to jedynie jedna z opcji, jednak na stronie internetowej znajdziemy także przekąski bez glutenu oraz ciasta bez glutenu. Chleb bezglutenowy bez drożdży i bez jajek to najlepszy rodzaj pieczywa, który u osób dotkniętych celiakią lub nietolerancją laktozy nie wywoła szkodliwych skutków ubocznych w postaci wzdęcia.
Chleb bezglutenowy bez drożdży – gdzie kupić?
Chleb bezglutenowy bez jaj i mleka pozbawiony jest alergenów, które mogłyby naruszyć jakość funkcjonowania człowieka oraz jego stan zdrowia. Jeszcze do niedawna zwracano uwagę wyłącznie na rodzaj mąki, iż zawartość glutenu w wypieku, jednak dziś świadomi konsumenci zwracają uwagę na szczegóły oraz dodatki, które z pozoru mogłyby wydawać się nieszkodliwe dla naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. W Manufakturze Chleba pieczywo poddawane jest wnikliwym badaniom na zawartość glutenu, dlatego do produkcji stosowane są wyłącznie dopuszczalne dla alergików produkty. Zamówienia można składać na stronie internetowej. Oferowane pieczywo jest wegańskie i doskonałe w przypadku diet eliminacyjnych. Wypieki można personalizować w indywidualny sposób na przykład poprzez posypanie chleba czarnuszką lub sezamem. Należy zaznaczyć, iż Kasza gryczana stosowana w wypiekach jest przebadana i wolna od glifosatu. Ponieważ pieczywo to bardzo dobrze się mrozi, warto kupić je na zapas, aby mieć zawsze świeże i zdrowe pieczywo bez drożdży w domu.